- Werkgevers staan positief tegenover kandidaten en werknemers die hun mond open doen.
t - Niet iedereen vindt dat gemakkelijk.
t - Communicatiespecialist Heather Hansen deelt vier tips om meer zelfvertrouwen te krijgen bij het communiceren.
t - Lees ook: 7 typische vormen van passief agressief gedrag – zo kun je reageren en dit kun je doen om het bij jezelf af te leren
“, “_bi_bulletpoints_block_text”: “field_5e4bb5f235948”, “bi_bulletpoints_block_show_homepage_link”: “0”, “_bi_bulletpoints_block_show_homepage_link”: “field_5e4bb61c35949”, “bi_bulletpoints_block”: “”, “_bi_bulletpoints_block”: “field_5e4bb5c335947” }, “align”: “wide”, “mode”: “auto” } /–>Communicatievaardigheden behoren tot de meest gewilde vaardigheden op de werkvloer. Maar spreken is niet voor iedereen even gemakkelijk.
Angst voor spreken in het openbaar is een van de meest voorkomende sociale stoornissen. En op sommige werkplekken domineren de luidste stemmen, wat het nog moeilijker maakt voor mensen die moeite hebben om hun mond open te doen.
Angst om je uit te spreken in het openbaar kan verschillende oorzaken hebben, volgens Heather Hansen, een Amerikaanse communicatiedeskundige en auteur van het binnenkort te verschijnen boek “Unmuted: How to Show Up, Speak Up, and Inspire Action.”
Heather Hansen. “Er kunnen verschillende dingen spelen”, vertelt Hansen aan Insider. “Het kan te maken hebben met eigenwaarde, het kan te maken hebben met geloven dat je ideeën niet goed genoeg zijn, het kan het imposter syndroom zijn, het kan een taalbarrière zijn, of het kan iets simpels zijn zoals een accent dat niet hetzelfde is als dat van de meerderheid van de collega’s.”
"We laten veel werknemers in de steek door ze communicatietrainingen te geven, maar de onderliggende problemen niet echt op te lossen."
Verlegen mensen hebben vaak last van weinig zelfvertrouwen en maken zich zorgen over slechte prestaties, zo blijkt uit onderzoek uit 2019 van de Universiteit van Macau.
Aangezien bedrijven eisen dat werknemers regelmatig worden beoordeeld op hun prestaties en interactie hebben met degenen die hogere posities bekleden, kan te stil zijn op de werkvloer iemands loopbaanontwikkeling vertragen.
Hansen heeft 4 tips om een effectiever te communiceren op de werkvloer.
1. Weet wat je waard bent
"Het begint met zelfbewustzijn", zegt Hansen. "Je moet begrijpen wat je waarden zijn en wie je bent."
Hansen geeft aan dat betere communicatie op het werk gegrond is in dit zelfbewustzijn: "Jezelf begrijpen op diepere niveaus betekent dat je anderen beter kunt begrijpen - waarom ze op verschillende manieren reageren."
Dit kan werknemers ook helpen om problemen met zelfvertrouwen aan te pakken die hen ervan kunnen weerhouden om hun mond open te doen op het werk.
"Focussen op eigenwaarde betekent vragen stellen: 'Waarom heb ik het gevoel dat ik me niet kan uitspreken?' of 'Waarom denk ik dat mijn ideeën niet zo goed zijn als die van een ander?'
2. Weet dat je niet de enige bent
Een gebrek aan zelfvertrouwen op het werk kan leiden tot het imposter syndroom, een fenomeen waardoor werknemers twijfelen aan hun capaciteiten of het gevoel hebben tegen te vallen. Dat kan slopend zijn voor werknemers en hun geestelijke gezondheid.
"Weet dat vrijwel iedereen hier in enige vorm mee worstelt", zegt Hansen. "Zelfs je grootste idolen en mentoren hebben momenten waarop ze denken dat hun ideeën niet goed genoeg zijn, of dat wat ze zeiden verkeerd was."
"Als je beseft dat zelfs die mensen twijfels hebben over zichzelf, maakt dat het een beetje makkelijker om op te staan en je hand op te steken."
3. Houd rekening met collega's
Volgens Hansen is aanpassingsvermogen een van de belangrijkste vaardigheden voor effectieve communicatie op het werk.
"We passen ons altijd aan om de persoon met wie we spreken te geven wat hij of zij nodig heeft en ook terug te krijgen wat wij nodig hebben", zegt Hansen. "Ik spreek niet op dezelfde manier tegen mijn baas of collega als tegen mijn kinderen of mijn man. Mijn stijl en gedrag zullen veranderen afhankelijk van de context - dat is volkomen natuurlijk en het betekent niet dat ik niet authentiek ben."
Het ontwikkelen van goede relaties met collega's kan het makkelijker maken om je uit te spreken tijdens vergaderingen. "Zorg ervoor dat je sterke relaties opbouwt, want hoe meer je je op je gemak voelt in je omgeving, hoe meer je bereid bent je uit te spreken", zegt Hansen.
4. Weet hoe je kunt omgaan met lastige collega’s
Een competitieve werkplek of collega's waar je moeilijk contact mee krijgt, kunnen je ervoor zorgen dat je je minder goed durft uit te spreken op het werk.
“Als je te maken hebt met collega's waarmee het lastig communiceren is, probeer ze dan te benaderen op een manier die geen irritatie opwekt ", zegt Hansen.
Hoewel sommige collega's er een andere communicatiestijl op na kunnen houden, betekent dit niet dat vulgair of anderszins grensoverschrijdend taalgebruik op de werkplek moet worden toegestaan, schrijft Hansen in haar boek. "We hebben de vrijheid te zeggen wat we willen, tot het punt dat onze uitspraken inbreuk maken op de veiligheid en vrijheid van een ander."
LEES OOK: 6 redenen waarom ook op jouw werkvloer een pingpongtafel zou moeten staan
t